‘Virtuele assistent’ moet tijd besparen in ouderenzorg

Een speciale app moet medewerkers in de ouderenzorg voortaan veel sneller aan informatie over medische hulpmiddelen helpen.

Dit informatieplatform (Argumented Reality Nursing App) is ontwikkeld door de start-up DA-RE Health Innovation in Heerenveen. Sinds dinsdag is de app beschikbaar voor alle ouderenzorginstellingen in Nederland.

Het bedrijfje spreekt van een ‘virtuele assistent’ die zorgmedewerkers binnen 30 seconden voorziet van gebruiksinformatie over bijvoorbeeld een rolstoel of een traplift, waar ze eerder snel twintig minuten bezig waren met een speurtocht op internet. Bovendien heeft de app een speciale 3D-functie waarmee het hulpmiddel in een ruimte geplaatst en gedraaid kan worden.

Besparing van 100.000 tot 150.000 euro per jaar

,,Het gaat ons er om de zorgmedewerkers te helpen die alleen bij een cliënt aan het werk zijn en niet zo snel terug kunnen vallen op een collega’’, zegt Reinier Hakvoort, eigenaar van DA-RE Health Innovation en daarnaast informatiemanager bij zorgkoepel Patyna. ,,Die hulp komt goed van pas omdat de druk in de zorg alleen maar toe zal nemen.’’

De inzet van de app kan volgens Hakvoort bij een organisatie als Patyna, met zo’n 1500 medewerkers, zorgen voor een besparing van 100.000 tot 150.000 euro per jaar. ,,Dat geld kun je dan weer inzetten voor de directe zorg.’’ Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst ook medische protocollen en educatieve mogelijkheden aan de app worden toegevoegd.

De app is ontwikkeld met ondersteuning vanuit het zorginnovatieprogramma Anders Werken in de Zorg Fryslân, een samenwerkingsverband van elf zorgorganisaties die investeren in arbeidsbesparende zorgtechnologieën.

Bron:
Leeuwarder Courant

Auteur:
André Horjus